Mlaştina Hărman

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Mlaştina Hărman
Categoria a IV-a IUCN (rezervaţie naturală)
RO BV Mlaştina Hărman.jpg
Imagine din rezervaţie
Informaţii generale
Poziţie Actual Brasov county CoA.png Judeţul Braşov
Oraş apropiat Braşov
Coordonate 45° 43‘ 02“ N 25° 40‘ 06” N
Suprafaţă 2 ha
Înfiinţare 1962, declarat în 2000
Administrator Ministerul Mediului şi Pădurilor
Vezi şi Arii protejate în judeţul Braşov

Mlaştina Hărman este o rezervație naturală de tip botanic, sitată în judeţul Braşov, pe teritoriul administrativ al comunei Hărman.

Localizare

Aria naturală se află în partea central-estică a Ţării Bârsei (regiune istorică și etnografică din sud-estul Transilvaniei), în extremitatea estică a judeţului Braşov, în partea vestică a satului Hărman și cea sudică a Dealului Cetăţii - Lempeş (rezervație naturală de tip botanic și pesagistic), în imediata apropiere a drumului județean (DJ112A) care leagă Hărmanul de localitatea Bod[1].

Descriere

Rezervația naturală se întinde pe o suprafață de 2 hectare[2] şi a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, Secțiunea a III-a - zone protejate)[3]

Aria protejată reprezintă o zonă umedă în apropierea văii Oltului, cu mlaștini și terase de luncă alcătuite din nisipuri, pietrișuri și argile, străbătută de câteva pâraie (Hușbor, Părăul de sub Coastă, Valea Morilor) ale căror ape au creat condiții optime supraviețuiri mai multor specii floristice rare (relicte glaciare)[4].

Biodiversitate

Aria naturală adăpostește o mare varietate floristică incluzând peste 150 de relicte glaciare, dintre care unele foarte rare sau endemice pentru Depresiunea Braşovului.

Floră

Printre speciile floristice semnalate în arealul rezervației pot fi amintite: o subspecie endemică de armeria (Armeria alpina ssp. barcensis)[5], bumburez (Schoenus nigricans), lalea pestriță (Fritillaria meleagris)[6], darie (Pedicularis sceptrum-ccarolinum), gențiană mov (Swertia perennis), o subcpecie de ligularia (Ligularia sibirica ssp. araneess), drețe (Callitriche palustris), o orhidee din specia Orchis incarnata, ochii-broaștei (Primula farinosa), ghințură (Gentiana pneomonanthe), otrățel (Utricularia vulgaris), roua cerului (Drosera angelica, specie insectofagă).

Ierburile sunt prezente cu specii de: pipirig (Schoenoplectus setaceus), iarbă albastră (Molinia coerulea), trestie de câmp (Calamagrostis nejdecta) sau tufe de Cladium mariscus[7].

Căi de acces

 • Drumul național DN11 pe ruta Braşov - Hărman, de aici se continuă pe drumul județean DJ112A (spre Bod), la ieșire din localitate pe partea stângă a șoselei se află rezervația.
 • Drumul județean DJ112A pe ruta Codlea - Bod - Hărman (înainte de intrare în sat, pe partea dreaptă se ajunge în rezervație).

Obiective turistice

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (monumente istorice, lăcașuri de cult, arii naturale protejate), astfel:

Biserica evanghelică din Hărman
 • Biserica fortificată din Hărman (monument istoric, secolul al XIII-lea) cu portal principal (realizat în stil gotic) pe faţada vestică și fortificație (triplu cordon de curtine concentrice) ridicată în secolul al XIV-lea
 • Ansamblul bisericii evanghelice fortificate din Prejmer (monument istoric, secolul al XIII-lea) alcătuit din biserică, fortificație, două turnuri, două bastioane, drum de apărare și turn de poartă.
 • Biserica Evanghelică-Luterană din Bod (monument istoric) este construită în jurul anului 1300 și restaurată în 1710, dar se prăbușește în anul 1802 în urma unui cuteremur, urmând ca între anii 1804-1806, pe fundația bisericii vechi, să fie construit actualul lăcaș de cult[8]
 • Dealul Cetăţii - Lempeş arie naturală protejată ce ocupă o suprafață de 274,50 hectare din teritoriul central-estic aflat în administrația comunei Sânpetru
 • Pădurea şi mlaştinile eutrofe de la Prejmer (rezervație naturală de tip botanic ce adăpostește ecosisteme acvatice și terestre)

Note şi referinţe

 1. Mlastina Harman Nature Reserve (geolocalisation); accesat la 28 aprilie 2013
 2. Apmbv.anpm.ro - Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov; accesat la 28 aprilie 2013
 3. Legea Nr.5 din 6 marie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000; accesat la 28 aprilie 2013
 4. Econ.untbv.ro Universitatea Transilvania - Arii protejate în județul Brașov; accesat la 28 aprilie 2013
 5. Specia floristică Armeria alpina subspecia barcensis este cunoscută de localnici sub denumirea populară de jimlă sau jimb
 6. Specia floristică Fritilla ria meleagris este cunoscută și sub denumirea populară de bibilică
 7. brasov.ro - Rezervații naturale din județul Brașov - Mlaștina Hărman; accesat la 28 aprilie 2013
 8. Tarabarsei.eu - Legendele Țării Bârsei - Biserica Evanghelică Bod; accesat la 28 aprilie 2013