Peştera Valea Cetăţii

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Peştera Valea Cetăţii
Peştera Fundata
Categoria a III-a IUCN (monument al naturii)
Valea Cetatii Cave Romania.jpg
Peştera Valea Cetăţii - Sala Mare
Informaţii generale
Poziţie Actual Brasov county CoA.png Judeţul Braşov
Oraş apropiat Râşnov
Coordonate 45° 34‘ 54“ N 25° 30‘ 01” N
Suprafaţă 1 ha
Înfiinţare 1980, declarat în 2000
Administrator Ministerul Mediului şi Pădurilor
Website pesteravaleacetatii.ro
Vezi şi Arii protejate în judeţul Braşov

Peştera Valea Cetăţii (monument al naturii) cunoscută şi sub denumirea de Peștera Fundata, este o rezervație naturală de tip speologic, situată în judeţul Braşov, pe teritoriul administrativ al oraşului Râşnov.

Localizare

Aria naturală se află în partea central-sudică a judeţului Braşov şi cea estică a oraşului Râşnov, pe latura vestică a Masivului Postăvarul în versantul pârâului Fundata, lângă drumul naţional DN1A care leagă oraşul Râşnov de staţiunea montană Poiana Braşov[1].

Descriere

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[2] şi se întinde pe o suprafață de 1 ha.

Aria protejată reprezintă o cavernă (peşteră în versantul stâng pârâului Fundata) cu mai multe galerii (forme de săpare şi urme de coroziune şi eroziune în galeria principală) şi Sala Mare ce atinge o înălţime maximă 58 metri, cu forme concreţionare diversificate (stalactite, stalagmite, baldachine, draperii) şi scurgeri parietale de calcit. La nivelul podelei sunt semnalate sedimente de argile, nisipuri, pietrişuri şi bolovani[3].

Fauna cavernicolă este reprezentată de un singur mamifer (indivizi izolaţi) cu exemplare din specia liliac mare cu potcoavă (Rhinolophus ferrumequinum), specie protejată prin lege şi aflată pe lista roşie a IUCN[4].

Căi de acces

Note şi referinţe

  1. Protectedplanet.net - Pestera Valea Cetăţii; accesat la 13 mai 2013
  2. Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000; accesat la 13 mai 2013
  3. Econunivtv - Peştera Valea Cetăţii, judeţul Braşov; accesat la 13 mai 2013
  4. Iucnredlist.org - The IUCN Red List of Threatened Species - Rhinolophus ferrumequinum; accesat la 13 mai 2013