Stâncăriile Sâlhoi - Zâmbroslavele

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Stâncăriile Sâlhoi - Zâmbroslavele
Categoria a IV-a IUCN (rezervaţie naturală)
Informaţii generale
Poziţie Actual Maramures county CoA.png Judeţul Maramureş
Oraş apropiat Borşa
Coordonate 47° 39‘ 44“ N 24° 57‘ 48” N
Suprafaţă 5 ha
Înfiinţare 1977, declarat în 2000
Administrator Ministerul Mediului şi Pădurilor
Vezi şi Arii protejate în judeţul Maramureş

Stâncăriile Sâlhoi - Zâmbroslavele este o rezervație naturală de tip botanic, geologic și peisagistic, situată în judeţul Maramureş, pe teritoriul administrativ al orașului Borşa.

Localizare

Aria naturală se află în extremitatea nord-estică a județului Maramureș, în Munţii Maramureşului, grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei, ce aparține lanțului muntos al Carpaților Orientali, aproape de limita teritorială cu judeţul Suceava[1].

Descriere

Rezervația naturală inclusă în Parcul Natural Munţii Maramureşului, a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[2] (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 5 hectare[3].

Aria naturală reprezintă culmea versantului drept al Văii Măguriței (bolovănișuri și stâncării calcaroase atribuite perioadei geologice a eocenului, mlaștini, grohotișuri, păduri și pajiști) ce adăpostește și protejază o populație compactă de lingurea (Cochlearia pyrenaica var. borzaeana), specie floristică ce aparține familiei Brassicaceae[4][5].

Atracții turistice

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

Căi de acces

Vezi şi

Note

  1. Protectedplanet.net Stâncăriile Sâlhoi - Zâmbroslavele Nature Reserve; accesat la 8 august 2013
  2. Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000, accesat la 8 august 2013
  3. Marasilva.ro - Arii protejate din județul Maramureș - Stâncăriile Sâlhoi - Zâmbroslavele; accesat la 8 august 2013
  4. Catalogue of Life - Cochlearia pyrenaica; accesat la 8 august 2013
  5. Apmmm.anpm.ro - Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș; accesat la 8 august 2013