Arcaşii

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Coperta jocului
Aspect al jocului

Arcaşii reprezintă un joc de masă lansat pe piaţă în 1986 de către Centrocoop şi produs la Întreprinderea Poligrafică „Banat” din Timişoara. Jocul se adresează copiilor de vârstă şcolară şi are drept scop dezvoltarea gândirii logice şi a spiritului de observaţie. Preţul de vânzare era de 14 lei şi 25 de bani.

Jocul poate fi jucat numai de către două persoane şi conţine o tablă cu 8×8 carouri şi 16 jetoane, câte 8 pentru fiecare jucător. Dintre cele 8 jetoane ale unui jucător, 6 au imprimate săgeţi albe (sau deschise la culoare) şi 2 au săgeţi negre.

Mod de joc

La început, jetoanele se află pe laturile opuse ale tablei de joc, săgeţile fiind orientate către adversar. După ce se stabileşte prin tragere la sorţi cine începe jocul, fiecare jucător are dreptul la o singură mutare într-o tură.

Este considerată mutare orice deplasare a jetonului în direcţia indicată de săgeată (înainte, înapoi, la stânga, la dreapta, în diagonală) şi orice schimbare a sensului săgeţii. În cazul unei deplasări, jetoanele cu săgeţi albe pot fi mutate un singur careu, iar cele cu săgeţi negre câte două, cu menţiunea că ele nu pot sări peste niciun jeton, fie el propriu sau al adversarului.

Regulamentul de bază poate fi îmbogăţit prin convenţie între jucători. Astfel, la începutul jocului se poate stabili o anumită ordine a jetoanelor, se pot preciza mutări, jetoane sau sensuri de deplasare obligatorii pentru prima/primele n ture etc.

Obiectivul jocului este de a ajunge primul cu toate jetoanele în partea opusă a tablei de joc, printr-o combinaţie între deplasări rapide, blocarea pieselor adversarului sau obligarea acestuia să-şi schimbe traiectoria jetoanelor.

Jocuri de masă
Alegeţi şi grupaţiAmintiri din copilărieAnimale şi păsăriAnimale din continenteArcaşiiAutodromBunul GospodarCăluşarulCine-i elefantul?Citeşte şi potriveşteDacii şi romaniiDerbiDomilitEnigmaFile de istorieFlexHaiduciiHocheiIntersectÎn familieJoc cu imagini şi cifreJoc-fotbalJoc logic IJoc logic IIJoc-tenisJocul figurinelorJocul imaginilorJocul mulţimilorJocul numerelorJocul umbrelorLacul elefanţilorLotoLoto cu animaleLoto cu floriMarele premiuMemotestMicul fotbalistMoaraNu te supăra, frate!Observaţi cu atenţiePapură VodăPăcăliciPiticotPrivatizareaRaliul RomânieiSimetricSus-JosTurismTurul RomânieiUrsul păcălit de vulpeVerifică-ţi cunoştinţele