Lacul elefanţilor

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Coperta jocului
Aspect al jocului

Lacul Elefanţilor este un joc de masă lansat pe piaţă în 1980 de către Centrocoop şi produs la Întreprinderea Poligrafică „Banat” din Timişoara. Grafica şi ilustraţiile aparţin Mariei Hegedüs. Jocul se adresează copiilor de vârstă preşcolară şi a celor de clasa I, punându-i în situaţia de a se orienta în spaţiu, de a-şi crea în minte trasee şi strategii de joc. Preţul de vânzare era de 10 lei.

Jocul poate fi jucat de 2 până la 4 copii. Se compune dintr-o tablă de joc, 4 elefanţi de plastic de diferite culori, două serii de cartonaşe cu traseu drept sau în curbă, şi un zar cu trei simboluri dispuse identic pe feţele opuse: o linie, o curbă şi un punct (sau cerc).

Mod de joc

Cartonaşele cu trasee se împart în două teancuri, unul cu drumuri drepte şi unul cu drumuri în curbă, şi se poziţionează lângă tabla de joc, cu faţa în sus. Fiecare jucător îşi începe drumul într-unul dintre cele patru colţuri ale tablei de joc, cu unul dintre cei patru elefanţi. La început, copii îşi aleg câte un cartonaş cu drum în curbă, pe care îl poziţionează în colţul lor, iar peste el — elefantul.

Jocul se desfăşoară pe ture: fiecare participant trebuie să dea cu zarul într-o ordine prestabilită. Dacă zarul indică o linie sau o curbă, atunci jucătorul trebuie să plaseze pe tablă un cartonaş cu traseu corespunzător astfel încât să realizeze un drum continuu pentru elefantul său. De fiecare dată, elefantul este aşezat peste noul cartonaş. În cazul în care două trasee diferite se încrucişează, unul dintre elefanţi trebuie să cedeze trecerea celuilalt, însă regulamentul de joc nu precizează cum. Dacă zarul indică punct, jucătorul trebuie să stea o tură.

Scopul final este să se ajungă cât mai repede la lacul din centrul tablei de joc, printr-unul din cele patru colţuri ale sale. Cel care a terminat jocul strânge cartonaşele sale, lăsând traseul liber pentru ceilalţi participanţi. Jocul se termină când toţi elefanţii au ajuns la lac sau traseele lor se blochează.

Jocuri de masă
Alegeţi şi grupaţiAmintiri din copilărieAnimale şi păsăriAnimale din continenteArcaşiiAutodromBunul GospodarCăluşarulCine-i elefantul?Citeşte şi potriveşteDacii şi romaniiDerbiDomilitEnigmaFile de istorieFlexHaiduciiHocheiIntersectÎn familieJoc cu imagini şi cifreJoc-fotbalJoc logic IJoc logic IIJoc-tenisJocul figurinelorJocul imaginilorJocul mulţimilorJocul numerelorJocul umbrelorLacul elefanţilorLotoLoto cu animaleLoto cu floriMarele premiuMemotestMicul fotbalistMoaraNu te supăra, frate!Observaţi cu atenţiePapură VodăPăcăliciPiticotPrivatizareaRaliul RomânieiSimetricSus-JosTurismTurul RomânieiUrsul păcălit de vulpeVerifică-ţi cunoştinţele