Turul României (joc)

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Coperta jocului
Aspect al jocului

Turul României reprezintă un joc de masă lansat pe piaţă de către Centrocoop în 1977. Jocul se adresează copiilor de vârstă şcolară şi îi învaţă pe aceştia orientarea pe hartă, numele judeţelor şi ale reşedinţelor acestora, precum şi aspectul stemelor judeţene de la acea dată. Preţul de vânzare era de 15 lei.

Jocul poate fi jucat de către două până la patru persoane odată şi conţine o hartă administrativă a României, cu reşedinţele de judeţ şi principalele rute între ele, 78 de cărţi — câte două pentru fiecare judeţ[1] — pe care se află numele judeţului şi al reşedinţei de judeţ, o hartă administrativă a României cu judeţul marcat şi stema comunistă a judeţului şi 2 cărţi având conturul României suprapus peste tricolor şi având stema Republicii Socialiste România în centru — cu rol de înlocuitor pentru orice altă carte.

Mod de joc

Cărţile se amestecă şi se împart câte 8 pentru fiecare jucător. Cele rămase se aşează în teanc pe masă, cu faţa în jos. Jucătorii îşi fixează un traseu aflat pe hartă, în funcţie de cărţile pe care le au, iar mai apoi ridică pe rând câte o carte din teanc şi aşează alături alta, de care nu au nevoie. În funcţie de cărţile primite, traseul iniţial poate fi schimbat, însă acesta trebuie să aibă forma unui circuit (de exemplu: BucureştiPloieştiBraşovSfântu GheorgheMiercurea CiucSibiuRâmnicu VâlceaPiteşti)

Scopul acestui joc este de a forma primul un traseu.

Note

  1. La acea dată, România avea doar 39 de judeţe.
Jocuri de masă
Alegeţi şi grupaţiAmintiri din copilărieAnimale şi păsăriAnimale din continenteArcaşiiAutodromBunul GospodarCăluşarulCine-i elefantul?Citeşte şi potriveşteDacii şi romaniiDerbiDomilitEnigmaFile de istorieFlexHaiduciiHocheiIntersectÎn familieJoc cu imagini şi cifreJoc-fotbalJoc logic IJoc logic IIJoc-tenisJocul figurinelorJocul imaginilorJocul mulţimilorJocul numerelorJocul umbrelorLacul elefanţilorLotoLoto cu animaleLoto cu floriMarele premiuMemotestMicul fotbalistMoaraNu te supăra, frate!Observaţi cu atenţiePapură VodăPăcăliciPiticotPrivatizareaRaliul RomânieiSimetricSus-JosTurismTurul RomânieiUrsul păcălit de vulpeVerifică-ţi cunoştinţele