Derbi

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Coperta jocului
Aspect al jocului

Derbi este un joc de masă lansat pe piaţă în 1985 de către Centrocoop şi produs la Cooperativa „Gutinul” din Baia Mare. Jocul se adresează copiilor de vârstă şcolară şi simulează o cursă de cai cu obstacole. Preţul de vânzare era de 28 lei.

Jocul poate fi jucat de către două până la şase persoane şi conţine:

  • o planşă de joc cu 104 căsuţe, dintre care 5 sunt „obstacole”. Căsuţele sunt dispuse circular şi fiecare are înăuntru câte o bulină colorată într-una dintre nuanţele: roşu, verde, galben, purpuriu, negru sau albastru, în această succesiune.
  • şase pioni reprezentând un jocheu călare pe un cal în plină săritură. Pionii au câte una dintre culorile menţionate anterior
  • 36 de jetoane având câte o bulină de culoare roşie, verde, galbenă, purpurie, neagră sau albastră.

Mod de joc

La început, fiecare jucător îşi alege un pion, iar mai apoi este trasă la sorţi ordinea de joc. Jetoanele cu buline sunt amestecate şi poziţionate în pachet, cu faţa în jos.

În ordinea stabilită la început, fiecare jucător ridică un jeton şi îşi mută pionul pe cea mai apropiată căsuţă care are culoarea indicată de acesta, în direcţia de mers. Jetoanele extrase pot fi aşezate la fundul pachetului, ori pot fi reamestecate după terminarea celor din teanc. Există mai multe situaţii posibile cu care se pot confrunta jucătorii:

  • dacă au nimerit într-o căsuţă „obstacol”, pot pleca mai departe în cursă doar dacă ridică din pachet un jeton având culoarea obstacolului.
  • dacă într-o căsuţă au ajuns mai mulţi jucători deodată (grămadă), fiecare — cu excepţia ultimului rămas — poate pleca mai departe doar dacă ridică un jeton având culoarea propriului pion
  • dacă un jucător ajunge în căsuţa din spatele altui jucător (atac), acesta din urmă este obligat să mute cu o căsuţă înainte.
  • dacă un jucător îl depăşeşte pe un altul, atunci are dreptul de a muta cu o căsuţă mai departe faţă de cea indicată de jetonul extras.

După depăşirea ultimului obstacol de pe pistă (cu 17 căsuţe înainte de sosire), fiecare jucător intră în etapa de finiş. În acest stadiu, la fiecare tură pionii înaintează câte o căsuţă, dar numai dacă jucătorul a extras un jeton având culoarea pionului său ori culoarea căsuţei următoare. Pe această porţiune nu se mai aplică regulile privitoare la atac, depăşire sau grămadă.

Obiectivul jocului este de a termina cursa cât mai repede. Câştigător este cel care ajunge primul la sosire, după un tur de pistă.

Jocuri de masă
Alegeţi şi grupaţiAmintiri din copilărieAnimale şi păsăriAnimale din continenteArcaşiiAutodromBunul GospodarCăluşarulCine-i elefantul?Citeşte şi potriveşteDacii şi romaniiDerbiDomilitEnigmaFile de istorieFlexHaiduciiHocheiIntersectÎn familieJoc cu imagini şi cifreJoc-fotbalJoc logic IJoc logic IIJoc-tenisJocul figurinelorJocul imaginilorJocul mulţimilorJocul numerelorJocul umbrelorLacul elefanţilorLotoLoto cu animaleLoto cu floriMarele premiuMemotestMicul fotbalistMoaraNu te supăra, frate!Observaţi cu atenţiePapură VodăPăcăliciPiticotPrivatizareaRaliul RomânieiSimetricSus-JosTurismTurul RomânieiUrsul păcălit de vulpeVerifică-ţi cunoştinţele