Jocul imaginilor

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Coperta jocului
Aspect al jocului

Jocul imaginilor reprezintă un joc de masă lansat pe piaţă de către Centrocoop şi produs la Întreprinderea Poligrafică „Banat” din Timişoara. Jocul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani, şi este menit să le furnizeze acestora cunoştinţe elementare despre natură. Ilustraţiile aparţin Mariei Hegedüs.

Jocul poate fi jucat de către două până la şapte persoane. Conţine 6 planşe tematice (fructe, legume, flori, animale sălbatice, animale domestice, păsări sălbatice) şi 72 de cartonaşe cu desene.

Mod de joc

Cartonaşele cu desene trebuie aşezate pe fiecare planşă după nişte reguli prestabilite, care ţin de caracteristicile fiecărui fruct sau animal. De exemplu: fructe cu un singur sau mai mulţi sâmburi, care cresc în pomi, în tufe, care se mănâncă crude; legume de la care se mănâncă rădăcina sau fructul; animale cu păr, cu blană, din ţările calde sau zonele reci; păsări migratoare sau din România etc. Pentru copiii mai mici, grupările se pot face şi după criterii mai elementare: culoare, număr de picioare etc.

Există mai multe variante de joc:

  1. fiecare copil primeşte o planşă sau două, iar cartonaşele se extrag pe rând dintr-un teanc.
  2. o variantă mai complexă presupune ca fiecare copil căruia nu îi trebuie un cartonaş să îl aşeze pe masă cu faţa în sus; următorul jucător poate extrage un cartonaş din teancul iniţial, sau cartonaşul depus de vecin — dacă îi foloseşte.
  3. varianta anterioară poate fi complicată cu un zar: fiecare copil aruncă zarul şi ridică atâtea cărţi câte puncte arată acesta; pe cele pe care nu le foloseşte le depune într-un alt teanc, cu faţa în sus.

La ultimele două variante, după ce teancul iniţial s-a terminat, se amestecă şi se pun în joc cărţile depuse pe masă de către copii.

Scopul acestui joc este de a completa primul planşa sau planşele cu imagini.

Jocuri de masă
Alegeţi şi grupaţiAmintiri din copilărieAnimale şi păsăriAnimale din continenteArcaşiiAutodromBunul GospodarCăluşarulCine-i elefantul?Citeşte şi potriveşteDacii şi romaniiDerbiDomilitEnigmaFile de istorieFlexHaiduciiHocheiIntersectÎn familieJoc cu imagini şi cifreJoc-fotbalJoc logic IJoc logic IIJoc-tenisJocul figurinelorJocul imaginilorJocul mulţimilorJocul numerelorJocul umbrelorLacul elefanţilorLotoLoto cu animaleLoto cu floriMarele premiuMemotestMicul fotbalistMoaraNu te supăra, frate!Observaţi cu atenţiePapură VodăPăcăliciPiticotPrivatizareaRaliul RomânieiSimetricSus-JosTurismTurul RomânieiUrsul păcălit de vulpeVerifică-ţi cunoştinţele