Piticot

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Coperta jocului
Aspect al jocului

Piticot reprezintă un joc de masă lansat pe piaţă în mai multe ediţii (de exemplu 1961, 1984) de către Centrocoop şi produs la Întreprinderea Poligrafică „Banat” din Timişoara. Jocul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 10 ani. Preţul de vânzare era de 6 lei şi 10 de bani.

Jocul poate fi jucat de către două până la şase persoane odată şi conţine o tablă de joc, un zar şi şase pioni.

Mod de joc

Jocul porneşte de la o poveste:

„Petrică, fermecat de poveştile auzite de la bunicul său, doreşte să meargă în ţara lui Piticot. Înhamă la săniuţă pe Urechilă şi porneşte la drum. Primejdiile de ivesc la tot pasul, însă Petrică, isteţ, ştie să le ocolească. Puteţi merge şi voi cu el...”
({{{2}}})

Copiii pot intra în joc dacă aruncă cu zarul o anumită cifră, iar mai apoi înaintează atâtea numere câte indică zarul. În principiu există 64-65 de numere, iar 16 dintre acestea poartă pericole sau noroc. Potrivit regulamentului, jucătorul care nimereşte pe acestea poate sta mai multe ture, poate înainta mai repede, poate să se întoarcă mai multe numere sau poate ieşi definitiv din joc:

„24. Ai căzut în prăpastie: părăseşti definitiv jocul.
46. Un pitic poznaş te învaţă să alergi. Fugi la nr. 52.
55. Un vultur îl sperie pe bietul Urechilă care se întoarce la nr. 51.
60. Drumul este oprit: rămâi o tură pe loc.”
({{{2}}})

De obicei, regula este ca cel care ajunge la final, dacă trece de ultimul număr, să se întoarcă cu atâtea puncte cu câte are mai multe.

Scopul acestui joc este de a ajunge primul la final.

Jocuri de masă
Alegeţi şi grupaţiAmintiri din copilărieAnimale şi păsăriAnimale din continenteArcaşiiAutodromBunul GospodarCăluşarulCine-i elefantul?Citeşte şi potriveşteDacii şi romaniiDerbiDomilitEnigmaFile de istorieFlexHaiduciiHocheiIntersectÎn familieJoc cu imagini şi cifreJoc-fotbalJoc logic IJoc logic IIJoc-tenisJocul figurinelorJocul imaginilorJocul mulţimilorJocul numerelorJocul umbrelorLacul elefanţilorLotoLoto cu animaleLoto cu floriMarele premiuMemotestMicul fotbalistMoaraNu te supăra, frate!Observaţi cu atenţiePapură VodăPăcăliciPiticotPrivatizareaRaliul RomânieiSimetricSus-JosTurismTurul RomânieiUrsul păcălit de vulpeVerifică-ţi cunoştinţele