Jocul numerelor

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Coperta jocului
Aspect al jocului

Jocul numerelor este un joc de masă lansat pe piaţă în 1986 de către Centrocoop şi produs la Întreprinderea Poligrafică „Banat” din Timişoara. Autorii jocului sunt Schwarz Edita şi Miskovits Ervin. Jocul se adresează copiilor de vârstă preşcolară şi a celor de clasa I, ajutându-i să înţeleagă noţiunea de număr şi să facă legătura între notaţie şi cantitate. Preţul de vânzare era de 7 lei.

Jocul poate fi jucat atât în clasă ori la grădiniţă, cât şi acasă. Fiecare copil trebuie să aibă trusa oferită de joc, şi anume:

  • zece cartonaşe cu buline, de la 1 la 10
  • zece cartonaşe cu pătrate, de la 1 la 10, poziţionate diferit ca bulinele
  • zece cartonaşe cu numere, de la 1 la 10
  • zece palete cu numere, de la 1 la 10, având pe verso acelaşi număr de dreptunghiuri (fie pentru autocontrol, fie pentru alte exerciţii).

Mod de joc

Jocul prezintă câteva exemple de utilizare a cartonaşelor şi paletelor, însă lasă la latitudinea educatorilor, învăţătorilor şi părinţilor să inventeze altele noi.

Copiilor li se pot da mai multe grupe de obiecte de acelaşi fel (bile, beţişoare, maşinuţe etc.), iar mai apoi sunt puşi să asocieze cartonaşele cu buline sau pătrate cu grupurile având numărul respectiv de obiecte. În următoarea etapă, copii sunt puşi să adauge sau să scoată câte un obiect din fiecare grup, după care trebuie să reasocieze cartonaşele cu mulţimile rezultate.

Copii pot primi toate cartonaşele cu buline şi pătrate, cerându-li-se să formeze perechi corecte. Mai apoi sunt puşi să asocieze cartonaşele cu buline sau pătrate cu cele având numere.

După învăţarea numerelor, copii primesc cartonaşe cu numere şi li se cere să facă grupuri cu acelaşi număr de obiecte.

Pentru a învăţa ordinea numerelor prin analogia cu numărul de obiecte dintr-un grup, copii sunt puşi să ordoneze crescător sau descrescător cartonaşele cu buline sau pătrate (pe principiul „cu unul mai mult”/„cu unul mai puţin”), iar mai apoi trebuie să repete aceeaşi operaţiune folosind cartonaşele cu numere.

Paletele sunt folosite pentru exerciţii la distanţă (de exemplu, învăţătoarea poate verifica dacă toţi copii ştiu cum arată cifra 3). În cazul în care copii folosesc paletele, ei pot fi grupaţi câte 10, fiecare ţinând alt număr în mână, apoi li se solicită să se ordoneze în şir crescător/descrescător. Dacă paleta este ţinută de învăţătoare sau educatoare, copiilor li se poate cere să se grupeze în numărul indicat.

Obiectivul final al jocului este să înveţe copii numerele de la 1 la 10, să le poată ordona crescător sau descrescător şi să le formeze acestora capacitatea de asociere între număr şi cantitate.

Jocuri de masă
Alegeţi şi grupaţiAmintiri din copilărieAnimale şi păsăriAnimale din continenteArcaşiiAutodromBunul GospodarCăluşarulCine-i elefantul?Citeşte şi potriveşteDacii şi romaniiDerbiDomilitEnigmaFile de istorieFlexHaiduciiHocheiIntersectÎn familieJoc cu imagini şi cifreJoc-fotbalJoc logic IJoc logic IIJoc-tenisJocul figurinelorJocul imaginilorJocul mulţimilorJocul numerelorJocul umbrelorLacul elefanţilorLotoLoto cu animaleLoto cu floriMarele premiuMemotestMicul fotbalistMoaraNu te supăra, frate!Observaţi cu atenţiePapură VodăPăcăliciPiticotPrivatizareaRaliul RomânieiSimetricSus-JosTurismTurul RomânieiUrsul păcălit de vulpeVerifică-ţi cunoştinţele