Păcălici

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Coperta jocului Păcălici

Păcălici reprezintă un joc de masă lansat pe piaţă în mai multe ediţii (de ex. 1984, 1989) de către Centrocoop şi produs la Întreprinderea Poligrafică „Banat” din Timişoara. Prin extensie, reprezintă o familie de jocuri asemănătoare, bazate pe împerecherea cărţilor de joc: „Căluşarul”, „Ursul păcălit de vulpe”, „Papură Vodă” „File de istorie”, „În familie”, „Cine-i elefantul?” etc. Jocul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 10 ani, având scop distractiv şi instructiv. Preţul de vânzare varia în funcţie de dimensiuni şi calitatea cartonului folosit (d. ex. 5 lei şi 75 de bani, 12 lei, 14 lei şi 80 de bani etc.).

Jocul poate fi jucat de către două până la şase persoane odată şi conţine 33 de cărţi, dintre care 16 perechi. Aceste perechi pot fi axate în jurul costumelor populare româneşti („Căluşarul”) sau internaţionale (în asocierea bărbat-femeie) („Păcălici”), în jurul ostaşilor din aceeaşi perioadă istorică („File de istorie”), în jurul scenelor din aceeaşi poveste („Papură Vodă”) etc. A 33-a carte îl reprezintă pe Păcălici sau, după caz, Căluşarul, Elefantul, Ursul, Papură Vodă ş. a. m. d.

Mod de joc

Cărţile se amestecă şi se împart câte 4 fiecărui jucător. Cele care rămân, se aşează într-un teanc pe masă, cu faţa în jos. Jocul porneşte de la copilul care se află în dreapta aceluia care a împărţit cărţile, în direcţia respectivă. Orice jucător care are în mână o pereche o depune pe masă şi spune „mai departe”, altfel trage o carte de jos şi, în caz că formează o pereche, o pune jos. După ce cărţile de pe masă s-au terminat, jucătorii trag la întâmplare câte o carte de la vecinul din dreapta.

Scopul acestui joc este de a completarea perechile şi a termina cărţile din mână cât mai repede. În cazul în care există mai mult de doi jucători, jocul continuă până când cineva rămâne doar cu Păcăliciul în mână. Acestuia i se dă o „pedeapsă” şi este cel care va face cărţile pentru următorul joc.

Imagini

Jocuri de masă
Alegeţi şi grupaţiAmintiri din copilărieAnimale şi păsăriAnimale din continenteArcaşiiAutodromBunul GospodarCăluşarulCine-i elefantul?Citeşte şi potriveşteDacii şi romaniiDerbiDomilitEnigmaFile de istorieFlexHaiduciiHocheiIntersectÎn familieJoc cu imagini şi cifreJoc-fotbalJoc logic IJoc logic IIJoc-tenisJocul figurinelorJocul imaginilorJocul mulţimilorJocul numerelorJocul umbrelorLacul elefanţilorLotoLoto cu animaleLoto cu floriMarele premiuMemotestMicul fotbalistMoaraNu te supăra, frate!Observaţi cu atenţiePapură VodăPăcăliciPiticotPrivatizareaRaliul RomânieiSimetricSus-JosTurismTurul RomânieiUrsul păcălit de vulpeVerifică-ţi cunoştinţele