Ghimbav

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Oraşul
Ghimbav

Judeţul Braşov (BV)

Stema orasului Ghimbav.png
Localităţi componente
Atestare 1342
Populaţie 5454 locuitori (2010)
Primar Dorel Toma (PSD)
Pagină web Site oficial al oraşului

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Ghimbav este un oraş din judeţul Braşov, situat în vestul Depresiunii Braşov, pe râul omonim.

Istorie

Prima aşezare era amplasată la Câmpşor, pe locul actualului aerodrom. Mai târziu, vatra localităţii s-a mutat pe malul Ghimbăşelului, fiind cunoscut şi sub numele „satul de pe lângă sălcii”. De la această denumire germanii i-au spus Widenbach sau „râul cu sălcii”.

Ghimbavul de azi a fost înfiinţat de către coloniştii saşi care s-au aşezat aici în secolul al XIII-lea, primind privilegii din partea regalităţii maghiare în acest sens. Ei au convieţuit cu românii care se găseau aici şi care, au avut aşezarea lor pe malul drept al Ghimbăşelului, în timp ce saşii trăiau în cetatea de pe malul stâng.

Din cronicile săseşti medievale, se ştie că la momentul marii invazii tătare din 1241, construcţiile bisericeşti din piatră erau finalizate. Totuşi, tătari au devastat atunci oraşul şi încă de două ori, în 1285 şi în 1345.

În două documente din 1355 şi 1377 este menţionat „satul liber săsesc” Ghimbav, aparţinător districtului Braşov. În secolul al XV-lea cetatea este puternic fortificată, ea nefiind niciodată cucerită în luptă, doar predată.

În anul 2002, prin Legea 674, Ghimbavul a fost declarat oraş.

Demografie

La 1 ianuarie 2010, oraşul Ghimbav avea 5.454 locuitori.

Obiective turistice

  • Biserica în stil gotic din secolele al XIV-lea –al XV-lea, refăcută în 1775
  • Biserica ortodoxă cu hramul „Sfânta Treime” (1780), cu picturi murale în frescă
  • Cetatea ţărănească din secolele al XIII-lea –al XV-lea, cu biserică evanghelică de incintă
  • Casele din secolul al XVIII-lea

Stema oraşului

Stema orasului Ghimbav.png

Stema oficială a oraşului Ghimbav a fost adoptată de Guvern prin Hotărârea nr. 340/2014. Aceasta se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. În partea superioară, în câmp roşu, se află un semn de aur format dintr-un cerc surmontat de un "T". În vârful scutului, în câmp argintiu, se află 3 maci, având floarea roşie, tulpina şi frunzele verzi, ieşind dintr-o inimă roşie. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu 3 turnuri crenelate.

Semnificaţiile elementelor însumate

Semnul de aur evocă marca juridică de odinioară a localităţii. Cei 3 maci simbolizează solidaritatea civică, curajul şi mărirea, care vin din inima omului şi sunt înfipţi în inima Ţării Bârsei. Coroana murală cu 3 turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraş.

Bibliografie

  • Ghinea, Dan - Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2000
  • Primăria Oraşului Ghimbav, Istoric, http://ghimbav.ro/gh/istoric.php

Note